Bulgur: Čo to je, zloženie, účinky na chudnutie aj iné oblasti, jeho príprava a kde ho kúpiť

Bulgur: Čo to je, zloženie, účinky na chudnutie aj iné oblasti, jeho príprava a kde ho kúpiť

Keď sa povie Bulgur, pre väčšinu ľudí tento názov asociuje exotickú potravinu, ktorá sa podobá na krupicu, ryžu alebo tarhoňu. Hoci ide o ideálnu prílohu jedál, Bulgur má aj viaceré zdravé účinky na organizmus a ak ho budete jesť pravidelne, bude to len plus.

Svojim pozitívnym vplyvom pomáha predovšetkým na trávenie, mnoho ľudí ho používa aj na chudnutie, nakoľko tento druh obilniny podporuje rýchlosť metabolizmu. Kúpiť sa dá v rôznych formách, viaceré lekárne ho ponúkajú aj v drvenej a predvarenej forme. Ak vás zaujíma, na čo Bulgur pomáha, kde ho kúpiť a aké sú najlepšie recepty, čítajte ďalej.

Čo je Bulgur, aký má pôvod a ako sa prejavuje jeho nedostatok

Pod názvom Bulgur sa myslí pšeničná surovina stará už tisíce rokov, ktorá pochádza z oblasti Stredomoria a je typickým jedlom predovšetkým v Turecku. Ide o predvarenú a nalámanú pšenicu, ktorá má podobu zŕn rôznych veľkostí, v závislosti od hrúbky pomletia. Bulgur je celozrnnou obilninou, má výraznú obilninovú arómu a mierne orieškovú príchuť.

To, prečo je tak zaujímavý a čoraz viac využívaný aj v našej kuchyni, sú jeho obsahové látky. V Bulgure možno nájsť veľké množstvo vlákniny, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B aj K, viaceré minerály od železa po selén a rôzne aminokyseliny.

Allnature Bulgur

  • Bulgur je zdraviu prospešná obilnina
  • Bohatá na vlákninu, bielkoviny, vitamíny A, E a K, minerálne látky ako železo, horčík alebo vápnik

KetoMix

  • Komplexná keto diéta
  • Chudnutie
  • Optimalizácia hmotnosti

Kompava Yucca Shidigera

  • Pôsobenie na detoxikáciu organizmu

Silymarin Duo

  • Vplyv na pečeň
  • Antioxidačné účinky
  • Podpora trávenia a očisty tela

Liv.52

  • Zdravie a fungovanie pečene
  • Detoxikácia organizmu
  • Antioxidačné účinky a imunita

Ak budete mať týchto látok príliš málo, prejaví sa to viacerými dôsledkami:

Pomalšie trávenie: Nedostatok vlákniny, ktorá je významnou zložkou tejto obilniny, má za následok spomalenie trávenia a metabolizmu a s tým súvisiace riziko nadváhy.

Nadmerná chuť do jedla: Ak máte pravidelne chuť na sladké alebo všeobecne na jedlo, môže ísť aj o nedostatok komplexných sacharidov, ktoré sú v Bulgure bohato zastúpené.

Podráždenosť: Kombinácia viacerých minerálov, vitamínov a mastných kyselín má tiež priaznivý vplyv na upokojenie nervovej sústavy, ich nedostatok zas naopak.

Bulgur sa preto odporúča vo vyššej miere konzumovať najmä v týchto prípadoch:

  • u ľudí, ktorí chcú schudnúť a majú problémy s pomalým metabolizmom
  • na prípady zápchy a celkovo spomaleného fungovania trávenia
  • pre každého, kto trpí tzv. vlčím hladom a má stále chuť na jedlo
  • je vhodný pre dospelých aj pre deti, ktoré chcú podporiť nervovú sústavu

NEŽIADUCE ÚČINKY ALEBO RIZIKÁ

Pokiaľ ide o možné riziká, treba počítať s tým, že Bulgur je štandardná obilnina obsahujúca lepok, čiže ak naň máte alergiu, musíte očakávať alergické reakcie. Aj pre zdravých ľudí ale platí, že to netreba preháňať, Bulgur má mierne laxatívne účinky.

Zdroje, odporúčaná denná dávka a užívanie Bulguru

Obilnina sa dá kúpiť aktuálne iba v surovej podobe, kde máte na výber balenia obsahujúce svetlý lebo tmavý Bulgur. Najviac využívaný je klasický pšeničný Bulgur, niektoré značky vyrábajú aj celozrnný alebo špaldový. V iných prípravkoch sa nepoužíva.

Pokiaľ ide o dve najčastejšie podoby, tu je ich predstavenie:

Svetlý Bulgur: Základnou a najviac využívanou formou je tzv. svetlý pšeničný Bulgur. Je čiastočne naklíčený, usušený a pomletý buď najemno alebo nahrubo. Príprava takéhoto Bulguru je nenáročná a hlavne veľmi rýchla, takže si viete pripraviť každý pokrm v priebehu pár minút. Viete ho pripraviť aj bez tepelnej úpravy.

Tmavý Bulgur: Druhou možnosťou je tzv. tmavý Bulgur. V tomto prípade sa vyrába zo pšenice, ktorá sa ošúpe, dusí nad parou a následne opraží. Ide o celozrnný variant, ktorý si síce pri príprave vyžaduje viac času a je to o niečo zložitejšie, má ale na druhú stranu viac prospešnej vlákniny, takže je účinnejší na trávenie.

Ak ide o užívanie, dávkovanie, konzumáciu a prípravu Bulguru, tak:

  • bez tepelnej úpravy ho stačí zaliať studenou vodou a hodinu nechať napučať
  • ak ho zalejete vývarom či vriacou vodou, postačuje 20 až 30 minút
  • najčastejšie sa varí, 5 až 15 minút, podľa toho, či ho aj opražíte, vtedy je to menej
  • všeobecne sa odporúča Bulgur konzumovať 3 až 4 krát do týždňa, nie viac

Účinky a na čo Bulgur pomáha

Vzhľadom na to, že mnoho ľudí Bulgur používa vo svojom jedálničku bez toho, aby vôbec tušili, aké prospešné účinky má, možno vás prekvapí, kde všade vám vie pravidelná konzumácia tejto obilniny pomôcť. Samozrejme, jedálniček musí byť pestrý.

Ak do neho ale zaradíte aj Bulgur, odrazí sa to v týchto oblastiach:

Lepšie fungovanie trávenia

Bulgur je mimoriadne bohatý zdroj vlákniny a viacerých prospešných látok zlepšujúcich fungovanie tráviacej sústavy. Pomáha proti zápche, na pravidelné vyprázdňovanie, tvorbu tráviacich enzýmov a celkovo na zdravý stav žalúdka aj čriev.

Podpora metabolizmu a chudnutia

Pre každého, kto trpí nadváhou, je tento druh plodiny ideálnou surovinou, ktorú treba zaradiť do svojho diétneho jedálnička alebo jedálnička na chudnutie. Vláknina aj iné látky v Bulgure zrýchľujú metabolizmus aj spaľovanie kalórií a znižujú hlad.

Detoxikácia čriev

Vďaka synergii vyššie spomínaných účinkov pomáha Bulgur tiež na prečistenie a detoxikáciu organizmu, hlavne ak ide o prečistenie čriev. Znižuje riziko zápalov v nich a vďaka tomu, že podporuje črevnú peristaltiku, toxínov sa tak zbavíte rýchlejšie.

Upokojenie nervového systému

Ak vás trápi nervozita, žijete pod stresom a máte problémy s fungovaním nervového systému, Bulgur je jednou z najlepších možností v jedálničku. Kombinácia mastných kyselín a niektorých minerálov, zvlášť horčíka, pomáha na upokojenie nervov.

Vplyv na krvný obeh, srdce a cievy

Vďaka obsahu vitamínov B aj zdravých kyselín pomáha plodina tiež na srdce, cievy, krvný obeh a kontrolu cukru v krvi. Obsahuje aj železo, ktoré je nevyhnutné pre červené krvinky a prevenciou proti anémii. Vďaka kolagénu podporuje aj cievy.

Preventívne pôsobenie

Okrem toho, že Bulgur pomáha na prevenciu voči ochoreniami srdca a ciev, obsahuje aj látky, ktoré majú preventívne účinky voči vzniku osteoporózy alebo cukrovky druhého stupňa. Preventívne podporuje aj zdravie svalov a pokožky a tiež imunitu.

KOMBINUJTE VIACERO BULGUROV

Ako bolo už povedané aj vyššie, aktuálne si viete zakúpiť balenia s rôznymi druhmi a typmi Bulguru, napríklad pšeničný, celozrnný a špaldový, pšeničný môže mať pomleté zrná na rôznu hrúbku. Kvôli pestrosti jedálnička sa snažte tieto typy striedať.

Najdôležitejšie otázky súvisiace s Bulgurom

Prv, ako si Bulgur zakúpite, mali by ste vedieť ešte o niektorých praktických záležitostiach súvisiacich s jeho prípravou, konzumáciou alebo možných rizík. Internetové fóra a diskusie sú plné viacerých takýchto otázok a dotazov, napríklad ohľadom možnosti konzumácie počas tehotenstva alebo na tému možných zdravotných rizík.

Medzi najviac rozoberané témy, otázky a dotazy patria:

Obsahuje Bulgur lepok? Sú nejaké prekážky k jeho konzumácii?

Bulgur obsahuje lepok a preto nie je vhodný pre celiatikov, tí sa musia popozerať po inej alternatíve. Zároveň treba povedať, že ide o surovinu s o niečo vyšším glykemickým indexom a s vplyvom na inzulín a cukor v krvi, takže ak máte cukrovku, buďte opatrnejší.

Je Bulgur vhodný aj pre ženy v tehotenstve a počas dojčenia?

Áno, tak tehotné ženy, ako aj ženy v čase dojčenia, môžu Bulgur bez väčších rizík zaradiť do svojho jedálnička, pokiaľ nemajú problém s alergickými reakciami. Dobrou správou je, že Bulgur nenafukuje a je ľahko stráviteľný, neobsahuje dokonca ani žiaden tuk.

Môžu túto obilninu konzumovať aj menšie deti či bábätká?

Áno, rovnako tak platí podmienka, že v prípade, ak nie je dieťa precitlivené alebo nemá problémy s alergiou, môže Bulgur bez problémov konzumovať a to aj práve kvôli jeho ľahkej stráviteľnosti. Podávať sa môže aj menším deťom, napríklad od 1. roka života.

Aká je najjednoduchšia a základná príprava tejto obilniny?

Na prípravu Bulguru sa používajú štandardne dve suroviny. Najskôr ho treba na olivovom oleji krátko opražiť a následne sa zalieva vriacou vodou s pridaním soli a 5 až 8 minút variť. Pomer Bulguru a vody by mal byť zhruba na úrovni 1 ku 2,5 dielu objemu.

Výživové doplnky a prípravky obsahujúce Bulgur

Bulgur je plodinou, ktorá sa dá využiť iba vo svojej prirodzenej forme, čiže v podobe pomletých a predvarených zŕn. Aktuálne nie je na trhu príliš veľký výber výrobcov, no napriek tomu je sortiment bohatý, či už v eshopoch alebo kamenných obchodoch.

V ponuke nájdete hlavne tieto druhy produktov a prípravkov:

Sortiment zahŕňa menšie aj väčšie balenia Bulguru a to buď v čistej podobe bez akýchkoľvek prísad, alebo aj ochutené verzie domácich aj zahraničných producentov

Čo sa týka spomínaných produktov, pre užívateľov majú tieto spoločné plusy:

  • ide o bežné suroviny či potraviny, ktoré si zakúpite bez lekára
  • nemusíte sa obávať o zloženie, nie sú tu žiadne syntetické látky
  • po kúpe je možné balenie konzumovať aj po častiach, má dlhú dobu spotreby

Ak si budete chcieť kúpiť Bulgur bez akýchkoľvek prísad, môžete siahnuť po tmavom Bulgure typickom svojou ľahkou stráviteľnosťou a orieškovou chuťou, ale aj po svetlom Bulgure, ktorý sa hodí do šalátov alebo na kaše. V oboch prípadoch ide o drvenú a nahrubo pomletú formu určenú pre varenie, na výber máte viacero značiek aj gramáží.

Zakúpiť si viete aj ochutené verzie Bulguru, napríklad s paradajkami a pažítkou, so zeleninou, s paradajkami a cibuľou alebo tmavý Bulgur so zeleninou. Príprava ochuteného Bulguru je o niečo ľahšia, stačí len pridať olivový olej, vodu a povariť niekoľko minút.

Na trhu máte k dispozícii viacero značiek, ktoré ponúkajú svetlý aj tmavý Bulgur a to v baleniach obvykle do 200 do 500 gramov. V prípade ochutených verzií treba rátať s tým, že môžu obsahovať aj niektoré alergény, prečítajte si preto informácie od výrobcu na obale. Všeobecne je Bulgur dobre znášaný a nemali by ste mať väčšie problémy.

Allnature Bulgur

  • Bulgur je zdraviu prospešná obilnina
  • Bohatá na vlákninu, bielkoviny, vitamíny A, E a K, minerálne látky ako železo, horčík alebo vápnik

KetoMix

  • Komplexná keto diéta
  • Chudnutie
  • Optimalizácia hmotnosti

Kompava Yucca Shidigera

  • Pôsobenie na detoxikáciu organizmu

Silymarin Duo

  • Vplyv na pečeň
  • Antioxidačné účinky
  • Podpora trávenia a očisty tela

Liv.52

  • Zdravie a fungovanie pečene
  • Detoxikácia organizmu
  • Antioxidačné účinky a imunita

Ako a kde kúpiť výživové doplnky a prípravky obsahujúce Bulgur

Napriek tomu, že Bulgur je možné zakúpiť aj v bežných obchodoch s potravinami, lepšou voľbou je siahnuť po nákupe v online lekárňach. Jeho pozitívne účinky na trávenie, metabolizmus a iné oblasti viete doplniť aj doplnkami výživy, ktoré tu nájdete.

Internetové lekárne ponúkajú pre užívateľov niekoľko výhod:

  • z pohodlia domova si viete všetky produkty a prípravky rýchlo porovnať
  • nemusíte nikam chodiť osobne, kuriér vám všetko donesie k dverám
  • nie ste ani závislí na hotovosti, zaplatiť sa dá online a cez internet
  • veľkým plusom je to, že máte lepší výber rôznych balení skladom

Čo sa týka procesu objednávky, ten je veľmi podobný bežnému nákupu v eshope, z tohto hľadiska je to absolútne jednoduché. Stačí len vložiť do online košíka to, čo chcete, zvoliť si spôsob platby a dopravy, vybrať kuriérnu službu a vyplniť svoje kontaktné údaje.

Nákup zrealizujete cez počítač, tablet alebo aj mobilný telefón, ide o vec niekoľkých minút a kliknutí. V tých väčších a známejších online lekárňach, napríklad ako je značka [lekaren], máte k dispozícii aj lepší zákaznícky servis, čo sa prejaví napríklad rýchlejším doručením do 24 až 48 hodín, možnosťou platby kartou či jednoduchším nákupom bez registrácie.

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.73

22 Hodnotení