Hnačka

Podrobnejšie o téme

Hnačka">

Jedným z najviac nepríjemných problémov týkajúcich sa tráviacej sústavy a trávenia je hnačka. Niekedy sa vyskytne iba sporadicky po jedle, napríklad pri nevhodnej alebo dráždivej potravine, prípadne ako letná hnačka. Môže však mať vážnejšie príčiny.

Najviac nebezpečná je infekčná hnačka a taká, kedy sa objavuje vracanie, silná bolesť brucha alebo krv v stolici. Pomerne bežný je jej výskyt po alkohole alebo po antibiotikách, kedy sa jedná o podráždenie čriev a narušenie črevnej mikroflóry. Čo všetko hnačku spôsobuje, aké má symptómy a čo jesť a piť, aby ste ju zmiernili? Prečítajte si to u nás.

Čo je hnačka, aké má príznaky a príčiny u dospelých a detí

Tráviace problémy a ťažkosti nie sú nič nové, niekedy stačí skonzumovať nejaké dráždivé alebo nevhodné jedlo či nápoj a stolica je okamžite iná, ako býva normálne. Viac stolice alebo iná konzistencia môžu vzniknúť aj v dôsledku pohybu či priveľa tekutín.

Hnačka je stav, kedy dochádza k riedkej až vodnatej stolici, ktorá je počas dňa častejšia ako 3 krát za deň, pričom nutkanie na ňu nie je možné úplne potlačiť

Ako hnačku teda možno označiť príliš častú stolicu, ale aj narušenie jej bežnej konzistencie a nadmerné vylučovanie, niekedy aj viac krát za hodinu

Podľa dĺžky trvania stavu môže byť hnačka akútna, ale aj chronická

Typickým prejavom hnačky je teda značne rozriedená alebo vodnatá stolica, okrem toho aj príliš časté nutkanie na stolicu a vyprázdňovanie. Objaviť sa môžu aj niektoré ďalšie tráviace ťažkosti, napríklad nadúvanie, nafukovanie, plynatosť, nevoľnosť alebo mierne pobolievanie v bruchu a podbrušku. Nebezpečné sú väčšie bolesti alebo krv v stolici.

Pokiaľ ide o príčiny, môžu byť infekčné aj neinfekčné:

  • neinfekčná hnačka vzniká najčastejšie po diétnej chybe, po konzumácii dráždivého jedla či nápoja alebo po otrave nejakým jedlom, najmä hubami
  • za hnačkou môžu byť aj niektoré lieky, napríklad antibiotiká a lieky s horčíkom, alkohol, nadmerne veľa tekutín, priveľa pohybu alebo stres a úzkosť
  • pri chronickej hnačke sú príčinou zápaly v črevách, hormonálne zmeny, ale aj funkčné choroby vstrebávania potravín a jedál, prípadne dráždivé črevo
  • ak ide o infekčnú hnačku, najčastejšie býva infekcia spôsobená baktériami, napríklad salmonelou, objaviť sa môžu aj vírusové a parazitárne hnačky

Ako najlepšie zmierniť hnačku a aká je domáca liečba

Ak už vás hnačka postretla, môžete proti tomu spraviť viac opatrení v rámci domácej liečby. Na jednej strane sú opatrenia, ktoré pomôžu na okamžité zastavenie hnačky, najmä ak ide o diétu, na druhej strane dlhodobé prostriedky s komplexným efektom.

Tu sú najlepšie možnosti na hnačku, ktoré máte doma:

Diéta pre okamžité zastavenie hnačky: Na zastavenie akútnej hnačky treba nasadiť rýchlu diétu, ktorá pozostáva z ryže alebo ryžového odvaru, prípadne s pridaním mrkvy, pomôcť môžu aj banány, sucháre, piškóty alebo varené zemiaky. Pridať môžete postrúhané jablká, staršie biele pečivo, chudé kuracie mäso aj vývar pripravený z bujónu.

Doplnenie tekutín a pitný režim: Hnačka so sebou prináša aj veľké riziko dehydratácie, čo je problém pre organizmus. Preto treba tekutiny pravidelne dopĺňať a to najmä cez čistú vodu v kombinácii s čiernym čajom. Do vody si môžete postrúhať citrón, skúsiť môžete aj nesýtenú minerálku, iontový nápoj a výborný je aj kurací či hovädzí vývar.

Zlepšenie jedálnička: Okrem potravín určených na zastavenie hnačky, ktoré by ste mali skúsiť prvý deň alebo dva, je následne nutné celkovo zlepšiť jedálniček. Snažte sa v ňom mať viac banánov, jabĺk, broskýň, marhúľ, zo zeleniny najmä varené zemiaky, špenát, karfiol alebo zeler, z mäsa sú najlepšie rybie filé a chudé hydinové mäso.

Odpočinok a spánok: Počas hnačky dochádza v organizme k  strate minerálov, stopových prvkov a dôležitých elektrolytov a živín a okrem ich doplnenia cez jedlo a pitie má význam telo ďalej neoslabovať a dopriať si odpočinok počas dňa aj v noci. Minimalizujte všetku fyzickú činnosť cez deň, oddychujte a v noci spite aspoň 8 hodín.

Minimalizácia negatívnych vplyvov: Minimalizovať treba aj niektoré negatívne faktory, najmä pokiaľ ide o životosprávu a životný štýl, čiže stres, alkohol, fajčenie, fast food jedlá, polotovary a jedlá s priveľa soľou, tukmi a cukrom. Obmedziť treba aj niektoré lieky, ktoré môžu vyvolať neinfekčnú hnačku, pozor aj na bublinkové nápoje.

Probiotiká: Veľmi dôležité je popri hnačke a po nej obnoviť črevnú mikroflóru. Snažte sa preto doplniť hlavne prospešné probiotické baktérie a laktobacily, môžete ich nájsť napríklad v probiotických jogurtoch, prípadne vo výživových doplnkoch. V tom druhom prípade je výhodou oveľa koncentrovanejšia podoba a kombinácia ich kmeňov.

Voľne predajné liečivá a doplnky: V rámci domácej liečby pomáhajú na hnačku aj viaceré voľne dostupné doplnky, najmä vitamíny a minerálové prípravky. K dispozícii sú aj žuvacie alebo perorálne tabletky s aktívnym čiernym uhlím. Na dezinfekciu čriev využite voľne dostupné lieky, prípadne lieky na utlmenie bolestí a kŕčov žalúdka.

Faktory, ktoré najviac zvyšujú riziko hnačky

Hnačka môže mať teda infekčné aj neinfekčné príčiny, pričom riziko jej vzniku môžu zvýšiť niektoré faktory týkajúce sa stravovania, pitného režimu a externých vplyvov. Viaceré z nich sú sezónnou záležitosťou, najmä letná hnačka, iné sú už celoročné.

Tu sú rizikové faktory a vplyvy, ktoré skúste obmedziť:

Rizikové potraviny: Najčastejšie vzniká riziko pre vznik hnačky konzumáciou niektorých rizikových potravín alebo jedál. V lete ide o mliečne výrobky alebo zmrzlinu, všeobecne potom o nespracované surové mäso alebo huby. V prípade mäsa a mliečnych výrobkov môže vzniknúť bakteriálna alebo iná infekčná hnačka, pri hubách otrava.

Nezdravá životospráva a životný štýl: Problematickou oblasťou s vplyvom na hnačky je aj životospráva. Priveľa sladkých limonád, korenín, bublinkových vôd, ale aj fast food jedál alebo polotovarov zhoršuje stav čriev a môže spôsobiť krátkodobú hnačku. To platí aj pri nadmernom pití tekutín, čaju a kávy. Problémové sú alkohol a fajčenie.

Externé faktory: Do tejto skupiny patrí užívanie niektorých druhov liekov, typicky ide o antibiotiká a po nich žiadne probiotiká, či lieky s vyšším obsahom minerálov, napríklad horčíkaželeza. Na hnačku môžu vplývať aj niektoré zápalové a nezápalové ochorenia čriev a tráviacej sústavy, narušenie hormonálnej rovnováhy či veľa pohybu.

Liečivá a doplnky výživy na hnačku

Ak chcete doma zmierniť hnačku, môžete na to využiť aj kombináciu viacerých druhov voľne dostupných prípravkov, doplnkov výživy a liečiv. Ide o perorálne formy, napríklad rozpustný prášok, perorálne tabletky a kapsuly, kvapky alebo aj žuvacie tablety.

Osobitnú úlohu majú rehydratačné roztoky, ktoré sú určené pre deti aj pre dospelých a ich cieľom je doplnenie nevyhnutných minerálov a vitamínov. Tieto roztoky sa podávajú po lyžičkách viac krát počas dňa, dôležité sú hlavne v prvých hodinách po začiatku hnačky alebo po zvracaní. Na 1 kg hmotnosti by sa malo prijať 30 až 50 ml roztoku.

Čo sa týka ďalších doplnkov a liekov, najrozšírenejšie sú:

  • probiotické doplnky výživy, najmä v podobe kapsúl a tabliet, ktoré obsahujú probiotické kultúry a laktobacily s pozitívnym vplyvom na črevá
  • prípravky na upokojenie čriev, hlavne ak ide o kvapky, prášky a podobne, ktoré obsahujú aj bylinné extrakty, tráviace enzýmy alebo stopové prvky
  • aktívne čierne uhlie v tabletkách, ktorého cieľom je zastaviť akútnu hnačku a dezinfikovať črevá tak, že na seba naviaže toxické látky
  • voľne dostupné lieky v podobe roztokov, tabletiek a žuvacích tabliet, ktoré vplývajú na hustotu stolice, infekciu v tráviacom trakte a črevnú peristaltiku

Najčastejšie otázky o hnačke

Hnačka je stav, ktorý nie je pre nikoho príjemný, najmä ak príde nečakané a má akútny priebeh. Veľa ľudí sa preto o túto tému veľmi živo zaujíma, najmä ak ide o priebeh, rizikové skupiny ľudí a rôzne spôsoby liečby, čo vidno na internetových fórach.

Témy, otázky a dotazy o hnačke v online diskusiách sú:

Aký je rozdiel medzi akútnou a chronickou hnačkou?

Akútna hnačka je z časového hľadiska hnačka, ktorá trvá niekoľko dní, najviac týždeň či dva, pri tej dlhodobej ide o dlhšie a opakované trvanie. Pri akútnej hnačke sa najčastejšie jedná o infekčné či diétne príčiny, pri chronickej o funkčné poruchy a zápaly.

Aké sú prenos a inkubačná doba pri infekčnej hnačke?

Podľa konkrétneho pôvodcu, či už ide o vírus, baktériu alebo iného parazita, to býva niekoľko hodín, nanajvýš 1 až 3 dni, odkedy sa človek nakazí a prejavia sa prvé príznaky. Prenos býva rôzny, najmä cez jedlo, priamy kontakt, niekedy je prenos aj cez zvieratá.

U ktorých typoch hnačiek sú nevyhnutné antibiotiká?

Ide o hnačky infekčného typu, kde je pôvodcom nejaký typ baktérie. Môže sa jednať o týfus, salmonelózu, paratýfus alebo bakteriologické dyzentérie. Ak ide o vírusové hnačky, používajú sa vakcíny proti rotavírusom, inak sa využívajú symptomatické opatrenia.

Ako sa cestovateľská hnačka odlišuje od tej bežnej?

Pri cestovateľskej hnačke sa jedná o zmenu črevných mikroorganizmov pri nezvyklom zložení stravy alebo pitného režimu, väčšinou trvá najviac 1 týždeň a ide o aklimatizáciu čriev na nové prostredie. Vo väčšine prípadov pomôžu zásady domácej liečby.

Môže mať hnačka nejaké komplikácie a trvalé následky?

Áno, ale obvykle je to len v prípade dlhodobej alebo veľmi intenzívnej hnačky u pacientov, ktorí sú v rizikovej skupine alebo majú aj ďalšie problémy. Ak ide o komplikácie, najväčšou je veľká strata tekutín a minerálov, trvalé následky hrozia najmä na črevách.

Tipy pre prevenciu hnačky cez jedálniček a lepší životný štýl

Podobne, ako aj v prípade iných tráviacich ťažkostí, aj hnačke je samozrejme oveľa lepšie predchádzať, ako ju následne riešiť. Prevencia je pritom pomerne jednoduchá a spočíva jednak v znížení rizikových faktorov a zároveň aj v zlepšení životosprávy.

V čase letnej sezóny minimalizujte konzumáciu mliečnych potravín, mäsa a zmrzliny či mrazených sladkostí alebo pochutín, ak nemáte istotu o ich pôvode

Obmedziť všeobecne treba aj konzumáciu dráždivých jedál a nápojov, napríklad alkoholu, priveľmi korenených potravín, rôznych sladených limonád a energetických nápojov, jedál, ktoré obsahujú veľa živočíšnych tukov, solí alebo jednoduchých cukrov, niektorých druhov obilnín, mlieka a mliečnych produktov. Nepreháňajte to so strukovinami.

Okrem toho sa zamerajte na zdravé zásady stravovania:

  • jedzte radšej menšie porcie a viac krát do dňa, pokojne aj 5 krát
  • po zobudení sa počkajte 30 minút, pred raňajkami vypite vodu
  • večer 2 až 3 hodiny pred spánkom nejedzte žiadne väčšie jedlo
  • nejedzte polotovary, fast food jedlá a vyhýbajte sa aj konzervám
  • jedzte pomalšie a v pokoji, každé sústo najskôr dobre požujte
  • počas jedla nepite a vyhýbajte sa pitiu bublinkových minerálok

Okrem alkoholu treba v rámci zlepšenia životosprávy obmedziť aj fajčenie, nepomáha nielen na trávenie, ale celkovo má škodlivý vplyv. Minimalizujte tiež časté striedanie chladu a tepla, obmedzte stres a stresové faktory a dbajte na dostatočnú hygienu pri stravovaní vo väčšom kolektíve. Pite najmä čistú vodu po menších dávkach a pravidelne cez deň.

Čítať viac